1: Tænk over tidspunkt og tjek elprisen

OBS: Dette spareråd er kun relevant hvis du har variabel elpris.
Hvis du ønsker at se en hurtig effekt på dit samlede strømforbrug og ikke mindst på din elregning, så er dette spareråd et af dem du bør benytte dig af.

Der er nemlig stor forskel på hvad strøm koster. Faktisk så varierer prisen hver dag og hver time. Derfor kan der være mange penge at spare, hvis man vælger at benytte sig af de største strømsyndere på de rigtige tidspunkter. Et godt tip er f.eks. at køre opvaskeren og vaskemaskinen om natten, hvis man har mulighed for at indstille disse med en timer.

Hvor meget varierer elprisen?

Elprisen opgøres som en pris per kWh (kilowatt-time). Prisen er ikke den samme fra dag til dag og det er variationen dermed heller ikke. Man vil derfor kunne finde dage, hvor der er 1 krone til forskel for billigeste og dyreste tidspunkt, hvor der andre dage kan være helt op til 4 kroners forskel. 

Eksempel - 19/09/2022:
På denne dag var den laveste elpris kl. 03:00, hvor 1 kWh kostede 0,93 kr. Modsat var den højeste elpris kl. 19:00, hvor 1 kWh kostede 4,26 kr.

Hvornår er det mest optimale tidspunkt?

Når elprisen varierer som den gør, så vil det mest optimale tidspunkt, altså det tidspunkt hvor kWh prisen er lavest, også varierer fra dag til dag. Dog kan man generelt se et mønster, der viser at det er billigst at bruge strøm om natten og generelt er kl. 02:00 til 04:00 et godt tidspunkt at vælge, hvis man vil spare lidt på elregningen. 

Hvorfor er prisen på strøm ikke altid den samme?

I korte træk så handler det om, at prisen på strøm fastlægges ud fra samme markedsmekanisme, som f.eks. prisen på aktier og olie fastsættes - nemlig udbud og efterspørgsel. Med den større fokus på grøn energi har det altså også betydning hvor meget det blæser eller hvor meget solen skinner.

Prisen vil altså falde i perioder, hvor vi producerer mere strøm end vi har brug for. Derimod vil den også stige i perioder, hvor vi producerer mindre en den mængde strøm, der efterspørges.

kl. 3

Laveste elpris

kl. 8

Højeste elpris

Her kan du tjekke elprisen

Vi er så heldige at der findes masser af steder, hvor man kan tjekke elprisen lige nu. På den måde kan man helt ned på timeniveau se hvornår strømmen er billigst.